Tikeri Beogradske berze

Sunday, October 7, 2007

Prihodi i rashodi investicionih fondova

Investicioni fondovi mogu sticati dobit za svoje investitore, u osnovi na tri načina. Prvo po osnovu dividendi i kamata primljenih od hartija od vrednosti u portfoliu. Drugo, ako prodajući neku hartiju od vrednosti ostvare profit, tj. ako je prodaju po većoj ceni od nabavne, u ovom slučaju se misli o realizovanoj kapitalnoj dobiti koja se po pravilu isplaćuje investitorima. Treće, ako dodje do rasta vrednosti hartija od vrednosti iz portfolia fonda, a time i do rasta NAV fonda. Naravno investitorima niko ne garantuje da će po bilo kom od ovih osnova fond zaradjivati a po trećem osnovu čak može i gubiti.

- Prinos (yield) predstavlja prihod po akciji plaćene akcionarima na osnovu dividendi i kamata tj. po prvom osnovu prihoda fonda. Obično se izražava kao procenat nabavne cene akcija fonda.

- Isplate (distributions) pored dividendi i kamata obuhvataju realizovanu kapitalnu dobit tj. obuhvata sve isplate akcionarima – po prvom i drugom osnovu prihoda fonda.

- Ukupni prinos (total return) pored isplate, obuhvata i nerealizovane kapitalne dobitke koji se manifestuju u rastu NAV (neto vrednost aktive). Kod otvorenih investicionih kompanija investitori po pravilu ne dobijaju pun iznos ukupnog prinosa. Uz menadžment proviziju, koja se oduzima pre formiranja NAV tu su i druge provizije namenjene, uglavnom, pokrivanju troškova distributivno – prodajne organizacije fonda.

Poslovanje investicionih kompanija vezano je i za niz troškova :

- Teretni troškovi – reč je o proviziji koja se plaća brokerima za usluge nabavke harija od vrednosti, a u vezi sa izborom odgovarajućeg fonda. Obično iznosi oko 8 %.

- Honorari za investicione savetnike – to je godišnja isplata savetniku menadžerskog tima fonda i predstavlja kompenzaciju za analizu hartija od vrednosti i usluga menadžmentu portfolia.

- Administrativni troškovi – odnose se na plate osoblju fonda, troškove iznajmljivanja prostora, honorare, knjigovodstvo isl. Isplaćuju se iz imovine fonda i obično iznose manje od 0.5 % ukupne vrednosti imovine fonda godišnje.

- Troškovi transakcija – to su provizije za brokerske usluge koje se plaćaju na transakciji hartijama od vrednosti. Dok je brokerska provizija, koja se plaća na bilo kakvu vrstu trgovine hartijama od vrednosti veoma mala, troškovi transakcije mogu da budu značajniji, naročito ako je obrt portfolia brz.

- Trošak vezan za moguće gubitke hartija od vrednosti zbog aktivnog menadžmenta portfolia – u ekonomski efikasnim tržištima gubici zbog aktivnog menadžmenta uvek će postojati ukoliko portfolio nije dobro diversifikovan.

Osnovni cilj funkcionisanja investicionih kompanija je realizacija prihoda koji se srazmerno ulozima raspodeljuje akcionarima. Praktično, sav prihod od kamata i dividendi distribuira se akcionarima koji onda plaćaju poreze prema običnim poreskim stopama.

No comments: