Tikeri Beogradske berze

Thursday, September 27, 2007

Usluge investicionih fondova na razvijenim tržištima

Investicioni fondovi svojim akcionarima pružaju mnoge korisne usluge. One se u konkurentskoj borbi za investitore, stalno inoviraju i unapređuju u cilju privlačenja novih investitora. Ogledaju se u nizu pogodnosti koje pojednostavljuju i olakšavaju poslove akcionara.

Dostupnost i jednostavna kupovina akcija investicionog fonda je od velike važnosti u privlačenju novih akcionara. Slanjem čeka, telefonom ili posredstvom brokera, finansijskih planera ili osiguravajućih agenata, kupovina akcija investicionih kompanija je svakako jednostavna i brza. Radi dobijanja širokog spektra informacija, većinu fondova investitori mogu kontaktirati i putem besplatnih telefonskih brojeva.

Mogućnost menjanja fondova unutar menadžment kompanije, je laka i gotovo uvek prisutna kod investicionih kompanija sa više fondova. Po pravilu je bez provizije, a investitorima daje mogućnost finansijske mobilnosti i usmeravanja investicionih sredstava.

Automatsko reinvestiranje podrazumeva da investitor, bez ikakve provizije, može bilo koji iznos svojih prihoda odrediti za automatsko reinvestiranje tj. ponovno ulaganje u fond.

Automatsko povlačenje sredstava, odnosno ako je investitor prešao prag svoje ukupne investicije u fond, on može ugovoriti da mu se od prihoda ili glavnice mesečno, kvartalno ili godišnje automatski šalju čekovi, ako su prinosi fonda viši od fiksne isplate. Ostatak, na zahtev akcionara, može biti pod režimom automatskog reinvestiranja.

Automatski investicioni plan, omogućuje regularno investiranje podjednakih iznosa u dodatne akcije fonda. Ovim se izbegava rizik kupovine akcija u nepovoljnom trenutku i smanjuje vreme očekivanja pravog trenutka za investiranje. Tako se po višim cenama kupuje manje, a po nižim cenama kupuje više akcija fonda.

Penzioni računi su sastavni deo ponude gotovo svake investicione kompanije. Oni zahtevaju posebne prijave za otvaranje računa i imaju niži prag investiranja. Akcije fonda su na raspolaganju, kako organizovanim penzionim računima, tako i poreski beneficiranoj namenskoj penzionoj štednji pojedinca.

Ovo su samo neke od najčešćih usluga koje su prisutne na razvijenim finansijskim tržištima. Sa razvojem tržišta i povećanjem konkurencije među investicionim kompanijama, realno je očekivati da slične usluge se pojave i u Srbiji.

No comments: