Tikeri Beogradske berze

Monday, September 24, 2007

Prospekt i izveštaj investicionog fonda

Pre nego što investitor donese odluku o izboru investicionog fonda čije akcije želi da kupi potrebno je da se dobro informiše o raspoloživim investicionim mogućnostima. Kada definiše sopstvene investicione prednosti, treba da izabere najbolju investicionu kompaniju, koja zadovoljava njegove zahteva i da obrati pažnju na ostvarene performanse i troškove fonda. Dva glavna izvora informacija o investicionom fondu su prospekt i izveštaj o poslovanju investicionog fonda u prethodnom periodu.

Prospekt je zvanični dokument koji investitorima mora da stavi na raspolaganje neke bitne informacije o poslovanju investicione kompanije. Ovaj dokument, po odluci Komisije za hartije od vrednosti (SEC u SAD-u), poslednjih godina je pojednostavljen ali se mora ažurirati najmanje jednom godišnje. U njemu se nalaze bitne informacije izložene na, relativno, popularan način tako da ih potencijalni investitori bez teškoća mogu razumeti. Za one koji žele dodatne informacije, na njihov zahtev, fond će im staviti na raspolaganje tzv. Izveštaj o dodatnim informacijama ( Statement of additional information ), poznatiji kao Deo B prospekta. Prospekat se može odnositi samo na jedan fond, ali može obuhvatiti i nekoliko srodnih fondova unutar iste menadžment kompanije. Može biti objavljen kao samostalna publikacija, ili redje, uz dodatak formulara za prijavljivanje tj. pristupnice fondu.

U prospektu se daju sledeće informacije:
1. Investicioni ciljevi fonda – prihod i kapitalni dobici
2. Investiciona politika – da li fond kupuje akcije drugih fondova i da li investira u inostrane i nedovoljno likvidne hartije od vrednosti
3. Investiciona ograničenja – šta fond ne sme da učini tj. njegova ograničenja
4. Transakcioni troškovi akcionara i struktura poslovnih rashoda – ovi podaci se daju u formi tzv. tabele provizija (fee table)
5. Finansijska istorija fonda – podaci o prihodu po akciji, kretanju vrednosti kapitala i tabela poslovnih stopa
6. Detaljna analiza investicionog rizika portfolia – tržišni, valutni, politički, ekonomski, regulatorni rizik...
7. Objašnjenje o kupovini i prodaji akcija fonda – pored načina izračunavanja NAV, navode se minimalni inicijalni iznosi kupovine akcija, minimalni naredni ulozi na već otvoreni račun i provizije koje se primenjuju pri kupovini i prodaji akcij
8. Usluge koje investicioni fondovi nude akcionarima
9. Informacije o savetniku fonda i njegovim provizijama – podaci vezani za vlasništvo savetnika fonda, njegove veze sa poverenikom, posrednikom transfera i potpisnikom fonda.
10. Imena i adrese – nezavisnog poverenika, posrednika transfera...
11. Spisak isplaćenih dividendi, kapitalnih dobitaka i analiza poreskih efekata na investitore – podaci o načinu i rokovima isplate distribucija, mogućnosti reinvestiranja u fond, tretman tako kupljenih akcija po pitanju provizija i poreske olakšice
12. Informacija o drugim raspoloživim fondovima unutar menadžment kompanije

Po odluci Komisije za hartije od vrednosti, investicioni fondovi su dužni da pripreme i publikuju godišnji i polugodišnji izveštaj akcionarima. Mnogi fondovi objavljuju i izveštaje za kraće periode – kvartalne izveštaje. Godišnji izveštaj je najpotpuniji i mora da sadrži finansijsku analizu poslovanja fonda sačinjenu od strane nezavisne revizorske kuće.

Uz prospekat i izveštaj, investitorima se često šalju i dodatni promotivni materijal fonda ili menadžment kompanije. To mogu biti pregledne ilustracije performansi fonda ili grupe fondova u proteklom periodu, porudžbenice za besplatnu dodatnu literaturu, zbir afirmativnih novinskih tekstova o fondu, obrasci pristupnice fondu.

No comments: